Dit was mooi in januari

Mijn goede vrind Willem wees me op de rubriek ‘Dit was mooi in’ van Laura van der Haar voor hard//hoofd, online tijdschrift voor kunst en journalistiek. Fan als ik ben, aap ik deze rubriek een jaartje na.

Het geluid van wimpers tegen de onderkant van een dekbed. Iemand die vanaf de andere kant van de tafel geruststellend lacht. Hoe sommige mannen jongens blijven. Het woord waterpolosters. Het gebouw van de Royal Haskoning dat glimt in de namiddagzon. De naam Ellie Lust. Een assertieve zangeres die verlegen haar ogen neerslaat. Een mollig meisje in een iets te krappe, grijze pyjama dat voor ze naar bed gaat speelt met haar blokken. ‘Als je je vossentrui draagt, heb je op elke borst een vos.’ Hamlet gespeeld door een actrice. Antwerpen. Peroxideblond haar in combinatie met een bontjas en een mopshond. Een mopshond die Astrid heet. Een jongen die zegt: ‘Gewoon blijven springen.’ De toren van de Stevenskerk is verborgen in de mist. In een concertzaal uitzinnig om een zanger heen draven. Je onopgemaakte ogen als je tv kijkt, van de zijkant bezien. Spierpijn. Een glunderende oude vrouw. Dat ganzen ook grazen. Dat grazen komt van gras (eten). Een bekende Nederlander die haar dochters Bloem, Mensje en Zus heeft genoemd (het consequente ervan). Binnenskamers. De baas die het eerst heeft over een loongebouw en later over een salarishuis. Alle zakdoeken na het snuiten naast het bed op de grond gooien. Leslie de lesbische gynaecologe. Het woord oeuvre in een keer goed schrijven. Een omhelzing die langer duurt dan strikt noodzakelijk. Een losgeraakte draad met een vulpotlood terug in een trui duwen. De naam Tim Troost. Een a capella uitvoering van Fix you. De zelfklevende bh. Jaren sparen met lieve mensen (veertien, negen). Een jongetje van twee, op zijn allereerste fiets met een scheefgezakte helm en rode wangen van de kou. Sorbetijs van rode biet. Iemand zegt: ‘Ik wist niet dat je een orgel had.’ Een vrouw die halfzijdig verlamd is en koffie drinkt door een rietje; wanneer de anderen klappen, steekt ze haar goede hand in de lucht.