Met Waai op Drift

Gisteren stond Waai op Drift. We hadden een eigen kraam, taart en laptops van verschillende afmetingen. Er was techno en je kon je haar laten verven. Ik schreef iets korts.

De Drift-editie van het Waai-zine.

KLAUS HANDELDE IN verkoopargumenten. Hij stond met een kraam op de markt en voor tien euro kon je een verkoopargument bij hem kopen. Drie voor vijfentwintig euro. De mensen stonden lang te aarzelen. ‘Hoe weet ik dat ik waar voor m’n geld krijg?’ zeurden ze. Dan begon Klaus hen over te halen. ‘Met een goed verkoopargument maakt u alles aantrekkelijk,’ zei hij, ‘bijvoorbeeld als u iets op Marktplaats aanbiedt, of op eBay.’ De mensen knikten belangstellend. Ze kwamen dichterbij staan. ‘U kunt dan bijvoorbeeld zeggen dat iets:

•    een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft;
•    het leven makkelijker maakt;
•    zichzelf terugverdient;
•    heel veel tijd bespaart, of;
•    onverwoestbaar is.’

De mensen werden enthousiast. Een enkeling haalde een opschrijfboekje of servet tevoorschijn. Ze klopten op hun jassen en groeven in hun tasjes. ‘Heeft u een pen?’ vroegen ze en Klaus gaf hen een pen. Hij had er altijd wel één liggen, hij was dit gewend. De mensen schreven Klaus’ argumenten op. ‘Wat was ook alweer het derde dat u noemde?’ vroegen ze. ‘Dat het zichzelf terugverdient?’ zei Klaus. De mensen schreven het op alsof hun leven ervan afhing want ze hadden haast en de markt stopte om drie uur. Dan gingen ze. Klaus leunde tevreden achterover, want op een bepaalde manier, dat durfde hij best toe te geven, had hij veel succes.